KONSTRUKTOR

Aleš Kunaver je bil rojen konstruktor. Oblikoval je razne konstrukcije in jih skiciral na vsak košček papirja, ki mu je prišel pod roko – na rob časopisa, na vstopnico za kino, na rob telefonskega imenika …
Konstruiral je alpinistično opremo – za vsako odpravo posebej. Za Trisul je bilo treba narisati in izdelati celotno opremo. Uvoza takrat ni bilo, zato pa je bilo mnogo tovarn, ki so z veseljem izdelale vse, kar je bilo treba –»za naše himalajce«. Tudi za naslednje odprave je bilo potrebno izboljšati cepine, ledna kladiva, šotore, čevlje, kisikove maske …
Za družinske počitnice je skonstruiral in s pomočjo sodelavcev tudi izdelal plastično jadrnico. Z jadrnico, izdelano po istih načrtih, je Jurij Šterk preplul Atlatik.
Narisal je strojček za vrtanje zob ob hlajenju z mrzlo vodo – kakih deset let prej, kot so zobozdravniki dobili tak strojček.
Različne konstrukcije avtobusov in avtobusnih delov je skiciral tudi doma, ne le v službi, v tovarni Avtomontaža, kjer je bi zaposlen najprej kot konstruktor in pozneje kot komercialni direktor.
Konstruiral je nov tip letalskega motorja in doma izdeloval prototip tega motorja. Zamislil si je tudi napravo, ki bi preprečevala trčenje dveh letal. V tovarni Avtomontaža je ustanavljal oddelek za izdelovanje letalskih konstrukcij. Tragični dan – 2. november 1984 – je prekinil tudi ta projekt.

Comments are closed.